na-isoleren met EPS parels

De meest gebruikte oplossing voor spouwmoren: na-isolatie met EPS-parels

EPS-parels zijn sinds enkele jaren veruit het meest gebruikte materiaal voor de na-isolatie van de spouwmuur. Waarom is dit het geval? De lage prijs van EPS-parels in vergelijking met andere materialen zoals Pur en minerale wol is hier een belangrijke reden voor.

Maar ook vanuit technische oogpunt kan zijn EPS-parels vaak de beste keuze als na-isolatie materiaal. Het Vlaams Energieagentschap heeft hier onderzoek naar laten doen. In meer dan de helft van de projecten waarbij spouwmuren van woningen worden geïsoleerd is gekozen voor EPS-parels als isolatiemateriaal. Minerale wol komt met 43,1 % op de tweede plaats. En in slechts 4,6% van de projecten wordt gekozen voor Pur als materiaal om de spouwmuren na te isoleren.

Wat zijn EPS-parels?

Polystyreen parels (EPS parels, piepschuim bolletjes) zijn lichte kunststof bolletjes die in de spouwmuur worden geblazen. Polystyreen wordt gemaakt van aardolie. Er zijn verschillende soorten kwaliteiten (witte en zwarte bolletjes). Het zijn de zwarte bolletjes die thermisch gezien het beste isoleren. De lichte EPS-parels worden in de spouwmuur geschoten samen met een soort lijm. Deze lijm houdt de korrels samen. Het is verplicht om deze lijm te gebruiken. Wanneer dit niet gebeurt en op een later moment worden bijvoorbeeld de ramen vervangen, bestaat de mogelijkheid dat de EPS-parels uit de spouwmuur lopen. Daarmee verdwijnt alle isolatie.

Waarom zijn EPS-parels zo populair als na-isolatie?

EPS-parels zijn een stuk goedkoper dan Pur en ongeveer even duur als minerale wol. De isolatiewaarde van alle drie de producten is ongeveer gelijk. Toch adviseert Isowit het gebruik van EPS-parels.

Laat een specialist naar uw spouw kijken

De isolatiespecialist onderzoekt welk materiaal het meest geschikt is voor de spouw van wu woning. Is de spouw vrij van puin of mortelresten dan is ieder materiaal geschikt. In dat geval wordt meestal voor de goedkoopste oplossing gekozen. Is de spouw matig vervuild doordat de bouwvakkers wat te scheutig waren met de specie dan hebben EPS-parels of Pur de voorkeur, want daar kan in zo’n situatie een betere vulling mee worden gegarandeerd. Bij een ernstig vervuilde spouw, waar veel puin en specie tussen zit, heeft Pur de voorkeur. Want dan zijn er de binnen- en buitenmuur op te veel plaatsen met elkaar verbonden om de andere materialen te gebruiken.

Kies de juiste isolatiespecialist

Zorg dat u een erkende isolatiespecialist in de arm neemt en die materialen gebruikt voorzien van de juiste technische goedkeuring. Zo’n specialist is Isowit. Wij hebben alle papieren en ervaring sinds 1988. Bij ons kiest u voor zekerheid met de hoogste kwaliteit EPS-parels tegen een zeer scherpe prijs. Een investering die u snel heeft terugverdiend.

Isowit_3luik_A4_IsoWall_2017

Add your review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.