DAKISOLATIE

Dakisolatie is van alle energiebesparende maatregelen ongetwijfeld één van de meest rendabele isolatiemethodes. Warmte stijgt altijd op en wanneer het dak niet goed is geïsoleerd, kan er wel 25% tot 30% van de warmte verloren gaan. Wij voorzien u graag van alle relevante informatie over dakisolatie, eventuele subsidies, werkwijzen en materialen. Isowit is dé isolatiespecialist en isoleert vele woningen per jaar. We hebben ervaring sinds 1988 met dakisolatie van woningen, kantoorpanden, schuren en andere panden. Daarmee zijn wij één van de meest ervaren bedrijven in de branche.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een offerte of advies!

Dakisolatie

Veel oudere woningen die al een geïsoleerd dak hebben, komen in aanmerking voor extra isolatie. Wilt u weten wat voor u het beste is? Check hoe dik uw isolatielaag is. Een vuistregel: woningen die in de jaren 70 of 80 zijn geïsoleerd, hebben meestal een laag van 3 tot 5 cm. In de jaren 90 werd meestal 8 tot 10 cm aangebracht. Voor een goede warmteweerstand met een Rc van 4 is ongeveer 13 cm isolatie nodig.

Dakisolatie kan op meerdere manieren worden aangebracht. De meest gebruikte vorm van dakisolatie is het aanbrengen H2 isolatieschuim OC20.

Lambda waarde λ: 0.038
R waarde bij 14cm dikte Rd: 3.70

Wanneer een dak niet is voorzien van isolatie is dit één van de grootste energieverspillers van uw huis. Met het aanbrengen van de juiste dakisolatie bespaart u jaarlijks honderden euro’s aan energiekosten en daarbij is het wooncomfort vele maken hoger. Als indicatie kunt u er vanuit gaan dat wanneer u een verwarmde zolder heeft uw voordeel kan oplopen tot € 600 à € 700. Heeft u een zolder die niet is verwarmd dan bespaard u ongeveer € 400. Kostenbesparing is uiteraard afhankelijk van de exacte situatie in de woning. Wij geven u graag advies wanneer we een vrijblijvend bezoek brengen aan uw woning.

Ook wanneer u denkt dat uw dak goed geïsoleerd is, kan het de moeite waard zijn eens te kijken naar wat voor soort isolatie is gebruikt. Veel woningen (ongeveer 80 procent) hebben een vorm van dakisolatie, maar een groot deel daarvan is zeer matig geïsoleerd. Wanneer dit ook in uw huis het geval is, dan is het zeker interessant om een dak met matige isolatie te verbeteren. Onze adviseurs geven u graag een vrijblijvend advies welke vorm van dakisolatie bij u het beste toepasbaar is. Want naast het financiële voordeel is een goed geïsoleerd dak ook beter voor het milieu. Wanneer de woning minder warmte verliest, hoeft u minder te stoken. Dat scheelt gas en daarmee ook CO2-uitstoot. Zo draagt u bij aan de vermindering van de klimaatverandering.

Wat mogen we voor u Isoleren?

Dakisolatie aan binnenzijde schuin dak

Dakisolatie aan de binnenzijde van het dak is de meest voorkomende vorm. Voor de binnenzijde van daken gebruikt Isowit een water geblazen isolatieschuim OC20. Daarbij heeft u het voordeel dat OC20 naadloos tegen de binnenzijde van het dak kan worden gespoten. Deze vorm van dakisolatie aan de binnenzijde is mogelijk wanneer u een huis heeft met een schuin dak. Heeft u een plat dak dan is OC20 minder geschikt als isolatiemateriaal.

Zoldervloerisolatie

Isowit beschikt ook over een alternatief voor dakisolatie, namelijk het isoleren van de zoldervloer. Dit is een goed alternatief wanneer u de zolderverdieping niet actief gebruikt. De kosten van vloerisolatie zijn veel lager dan van dakisolatie, omdat de ingreep minder tijd kost en de materialen goedkoper zijn. Het volume van de woning onder het isolatiemateriaal is dan kleiner. En hierdoor is het mogelijk om de woning efficiënter te verwarmen. Met CC90 hardschuim op de vloer wordt uw zolder naadloos geïsoleerd en door de hoge isolatiewaarde (Rc 4 bij 10 cm) en een druksterkte van 15N/cm verliest u weinig hoogte. U kunt na 20 minuten alweer over de vloer lopen.

Zoldervloerisolatie heeft géén zin als u een open zolder heeft die niet met een deur of luik wordt afgesloten. In dat geval is dakisolatie noodzakelijk. Wanneer u in de toekomst de zolder als woon-, slaap- of werkruimte wil gaan gebruiken, kunt u beter direct voor dakisolatie kiezen.

Isolatie van een bestaand plat dak

Het isoleren van een plat dak moet altijd door een professioneel bedrijf zoals Isowit gebeuren. Een plat dak is namelijk zeer gevoelig voor vochtproblemen, rottend dakhout en schimmel. Het beste moment om een plat dak te isoleren, is wanneer de dakbedekking ook vervangen moet worden.

De beste manier om een plat dak te isoleren is door het aanbrengen van isolatiemateriaal bovenop het dak. Isowit gebruikt daarvoor vooral Isosole, een hoogwaardige isolatiemortel gebaseerd op grijze niet-gerecycleerde EPS-parels gecombineerd met cement, water en enkele toevoegingen. Dankzij de samenstelling ontstaat er een hoge isolatiewaarde. Het dak wordt hiermee niet alleen thermisch, maar ook akoestisch geïsoleerd. Voor platte daken is Isosole ideaal als uitvullaag onder helling. Na het aanbrengen van Isosole dekken we het dag af met een nieuwe laag, bijvoorbeeld bitumen of EPDM. Het kan nodig zijn om de dakrand te verhogen, ook dat doet Isowit. Bij een te lage dakrand is de kans groot dat bij harde wind het regenwater over de dakrand stroomt in plaats van door de regenpijp. De dakrand dient minimaal 10 cm hoog te zijn.

Isolatiemateriaal kiezen

Er zijn verschillende materialen voor dakisolatie te koop. Gebruik bij voorkeur isolatiemateriaal dat KOMO-gecertificeerd is voor dakisolatie. U hoeft zich weinig zorgen te maken om het type materiaal, het gaat namelijk om de isolatiewaarde (aangeduid met Rc). Kiest u voor zeer goede isolatie, dan is de Rc  minimaal 4.

Niveau van isolatie Isolatiewaarde (Rc)
Matige isolatie 1,3
Goede isolatie 2,5
Zeer goede isolatie 4,0
Isolatie nodig voor energieneutrale woning* 6,0 – 10,0

*Kijk voor meer informatie op Energieneutrale woning.
Er zijn ook wettelijke eisen aan dakisolatie. Voor nieuwbouw is dat een Rc van 6 of meer, voor bestaande bouw of renovatie minimaal 2 (of de Rc-waarde van de oude laag als die hoger dan 2 was).

Dikte van het isolatiemateriaal

Onderstaande tabel geeft aan welke dikte in de praktijk nodig is voor een Rc van 4. Voor veel materialen is dit 13 cm. Is uw dak nu matig geïsoleerd en wilt u de isolatie verbeteren? Zorg dan dat de bestaande laag plus de nieuwe laag samen de benodigde dikte hebben. Of vervang de oude laag door een geheel nieuwe laag met de goede dikte.

13 cm13 cm13 cm

Materiaal Dikte nodig voor Rc=4
Glaswol (dekens of platen of vlokken)
Steenwol (dekens of platen of vlokken)
EPS (piepschuim platen)
XPS platen 13 cm
PUR hardschuimplaten 9-13 cm
PIR of resol hardschuimplaten 8 cm
Isolatiematerialen uit vernieuwbare grondstoffen (gerecycled katoen, vlas, hennep, schapenwol, houtvezel, cellulose, kurk) 14-16 cm
Isolatie met warmtestraling reflecterende folies (multifolie, inclusief 2 luchtlagen van 20 mm) 12 cm
Isolatie met warmtestraling-reflecterende folies (thermosheets 7 lagen inclusief 8 luchtlagen van 20 mm) 16 cm

Rc- of Rd-waarde?

Op de verpakking van isolatiemateriaal staat de Rd-waarde: dat is de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. Maar het dak zelf isoleert ook een beetje. De isolatiewaarde van de gehele constructie (dak + isolatiemateriaal) is de Rc-waarde. Voor een Rc-waarde van 4 heb je een Rd-waarde van 3,6 nodig.

Call Now Button