GELUIDSISOLATIE

Met geluidsisolatie houdt u geluid binnen of juist buiten. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast door de altijd blaffende hond van de buren, de bladblazers van de gemeente, of langsrijdende (vracht)auto’s. Bij het binnen houden van geluid kunt u denken aan de muziek die u afspeelt op uw muziekinstallatie of muziek die u zelf maakt als u een instrument speelt.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een offerte of advies!

Geluidsisolatie

Soorten geluidsisolatie

Er zijn twee soorten isolatiematerialen tegen geluid. Geluidsisolerende materialen houden geluid dat van buitenaf komt tegen. Deze soort isolatiemateriaal vermindert tevens de overdracht in huis van geluid tussen de verschillende ruimtes onderling.
Daarnaast zijn er de geluidsabsorberende materialen, deze materialen zorgen ervoor dat de akoestiek in een kamer beter wordt.

Verschillende toepassingen van geluidsisolatie

Met geluidsisolatie kunt u geluidshinder van binnen naar buiten en buiten naar binnen aanzienlijk verminderen. Met geluidsisolatie kunt u ook de akoestiek van een ruimte verbeteren. De bouwconstructie en de oorzaak van het geluid bepalen welke techniek en materialen u het beste kunt toepassen.

Geluidsisolatie betekent gewicht toevoegen

Veel aanbieders van geluidsisolatie prijzen de verkeerde producten aan onder de noemer geluidsisolatie. Sommige bedrijven gebruiken dit woord als verzamelterm voor zowel geluidsisolatie als geluidsabsorbtie en trillingisolatie. Hierdoor denkt u wellicht dat absorptiematerialen zoals noppenschuim en piramideschuim geluid isoleren. Dat klopt niet. Afhankelijk van wat u wenst te bereiken (akoestiek verbeteren of geluid binnen/buiten houden) worden andere materialen toegepast. Voor het isoleren van geluid dient u bijvoorbeeld gewicht (massa) toe te voegen, iets waar noppenschuim bijvoorbeeld nauwelijks aan bijdraagt. Daar gewicht toe te voegen, wordt de ondergrond stijver en zwaarder gemaakt, waardoor geluidsgolven terugkaatsen. Om genoeg privacy te verkrijgen of genoeg nachtrust moet u de juiste oplossing voor uw geluidsprobleem gebruiken.

Wat mogen wij voor u Isoleren?

Isoleren tegen geluid van buitenaf – stappenplan

Wanneer je problemen hebt met geluid uit aangrenzende ruimtes of de buitenomgeving, dan heb je waarschijnlijk te maken met contactgeluid of luchtgeluid. Voor ieder type geluidsoverlast bestaat een andere isolatie-aanpak. Het is dus zeer belangrijk om goed te weten wat de exacte oorzaak van uw geluidsprobleem is.

Volg de volgende stappen om tot het beste resultaat te komen. En komt u er niet uit dan is Isowit altijd in de buurt om u te adviseren en te helpen

Stap 1. Stel vast welk type geluid zorgt voor geluidsoverlast

  • Bij contactgeluid staat de bron van het geluid rechtstreeks in contact met de vloer, muur of het plafond van de ruimte waar u de geluidshinder ervaart. Daardoor kan het geluid zich verplaatsen via trillingen door muren, vloeren en plafonds die verbonden zijn met de bron van het geluid. U ervaart dan geluidsoverlast wanneer andere mensen over vloeren lopen of zware voorwerpen verplaatsen, maar ook lawaai van buiten kan dit soort geluidsoverlast veroorzaken. Denk maar eens aan het langsrijden van zware vrachtwagens.
  • Bij luchtgeluid ontstaat de bron van het geluid in de vrije lucht. De geluidstrillingen worden door de omgeving verspreid en vaak slechts deels geabsorbeerd door de omliggende materialen. Voorbeelden hiervan zijn het geluid van tv-toestellen, luidruchtige kinderen of bijvoorbeeld claxonnerende wagens.

Stap 2. Wanneer u goed weet wat de oorzaak is van de geluidsoverlast kunt u de juiste isolatiemethode kiezen

Wanneer we kijken naar overlast van luchtgeluid, zoals bijvoorbeeld een televisie, is het probleem makkelijk op te lossen door de aanpalende muur of het aanpalende plafond te isoleren. Hiervoor zijn verschillende oplossingen. Afhankelijk van de situatie adviseren wij u graag van de optimale toepassing.

Overlast door contactgeluid zoals bijvoorbeeld schuivende stoelen, is redelijk moeilijk aan te pakken. Dit komt omdat het geluid zich verspreidt via trillingen in de constructie. Waardoor niet alleen de aangrenzende wand, maar ook de omliggende muren, plafonds en vloeren geluid zullen overdragen. Om het geluid volledig te dempen moet u een isolatieschil maken van de vloer tot het plafond.

Een volledige isolatieschil realiseren, is helaas niet altijd mogelijk. Daarom kiezen heel wat mensen ervoor om enkel de meest aanpalende wand, vloer of plafond te isoleren. Zo zal het contactgeluid al gedeeltelijk gedempt worden en heeft u ook geen last meer van luchtgeluid.

Stap 3. Laat de specialist de materialen op de juiste wijze plaatsen

Ondanks dat u waarschijnlijk het idee heeft dat vele oplossingen eenvoudig zelf te realiseren zijn, is het advies toch om geluidsisolatie te laten plaatsen door een professioneel bedrijf zoals Isowit. Wij zorgen voor de juiste isolatiekeuze en zorgen er ook voor dat de constructie die de isolatie vasthoudt akoestisch gedempt wordt. Hierdoor bent u er zeker van dat er geen geluidstrillingen doorgegeven worden via de constructie.

Call Now Button